23 mars 2014

Sonjas fråga

Sonja skriver så här: Jag önskar du skulle skriva ett inlägg om höns. Helt enkelt hur gör man när man vill skaffa sig höns? Vad ska man tänka på och hur ser ert hönshus ut? Lite om vilka raser ni haft och om de haft sjukdomar.

Jag svarar: Hej Sonja! När vi ville skaffa höns för tre år sedan kontaktade vi en hönsentusiast i Sundby. Vi åkte hem till honom och tittade på alla hans höns och blev ännu mer taggade. Sedan byggde vi oss ett hönshus av hönsnät och bräder, vi spikade ihop det längs långsidan på ett av våra uthus, det bestod av tak, väggar, reden, en trappa och en sittpinne. Vi började med sex fåglar, en tupp och fem hönor, och valde ganska små individer, det kändes lättare.

När man ska skaffa höns (i Jakobstad) ska man
1) göra en anmälning till livsmedelsverket (Evira).
2) kontakta stadens veterinär som kommer och kollar att utrymmena är ändamålsenliga.

(Om man bor nån annanstans kan det smartaste vara att ringa till hälsoinspektören och kolla vad som behövs.)

När det var gjort åkte vi och köpte våra första fåglar.

Det första gänget vi hade bestod av två Dvärgcochin, en Fifty-five, en blandras, en engelsk Araucana och en Millefleur. Vi har kvar tre av dessa fåglar fortfarande (Malin, Prippi och Prillan), två av de andra har dött av ålderdom och tuppen lämnade vi tillbaka. Men efter det har vi haft en massa olika raser, både bland- och renrasiga, t.ex. Faverolle, Brahma, Sussex, Isbar och Wyandotte. Vi har sålt vidare en hel del av våra kycklingar, några har vi ätit upp och en del har vi gett bort. De höns vi varit nöjdast med är av rasen Sussex, det enda som vi inte vet ännu är ifall de är goda ruvare. Men i övrigt är de vackra, pigga, modiga och aktiva (går ute också i snön), lägger bra med ägg osv.

Numera bor våra höns i en gammal, isolerad lekstuga med en stor, inhägnad rastgård utanför. Då mår de bra också fast det är kallt utomhus.

Och om sjukdomarna: Det enda våra höns har lidit av är kalkben. Det kan man råda bot på antingen genom att droppa nån stark medicin på dem eller genom att blöta upp deras ben, skrapa bort ohyran och smörja hönsbenen med vaselin. Olika raser är olika känsliga för detta, så vissa av dem har haft kalkben flera gånger och vissa har klarat sig helt utan.

Hoppas du fick svar på det du undrade över!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar